Hushållningssällskapet Västra inleder ett samarbete med Dalslands Sparbank för att genomföra det pedagogiska projektet Skolan på Gården i Dalsland. Projektet finansieras genom bankens Dalslandsprojekt och ska pågå under två år med start i höst. Syftet är att förmedla faktabaserad kunskap om matens ursprung och miljö, skapa minnesvärda upplevelser kopplade till lantbruk och inspirera till hållbara val. Projektet ska även väcka nyfikenhet för yrken inom lantbruket – ett område med stort framtida behov av kompetens.
Praktisk kunskap med gården som klassrum
Skolan på Gården är en undervisningsmodell, från början utvecklad av Hushållningssällskapet Jönköping, där eleverna under en hel skoldag får undervisning på en bondgård. Under skoldagen på gården får barnen gå till olika stationer där teori och praktiska övningar blandas. Här får de bland annat lära sig om hur vår mat produceras, om hur vi tar hand om jorden, djuren och skogen.
– För många barn är det första gången de möter ett lantbruk i verkligheten. Det skapar starka intryck och insikter som varar länge, säger Karin Carlsson, landsbygdsutvecklare och agronom vid Hushållningssällskapet Västra.
Projektet är integrerat med skolans läroplan och undervisningen leds av lokala lantbrukare med pedagogiskt stöd från Hushållningssällskapet Västra. Fokus ligger på ämnen som NO, samhällskunskap samt hem- och konsumentkunskap.
Samhällsnytta och framtidskompetens
Under projekttiden kommer skoldagar att genomföras samtliga Dalslandskommuner – Bengtsfors, Ed, Färgelanda, Mellerud, Åmål o Dalslandsdelen av Vänersborg – att delta. Målsättningen är att genomföra minst 6 skoldagar under projekttiden.
– Vi ser det här som ett projekt med stark samhällsnytta. Det kombinerar lärande, hållbarhet och framtida kompetensförsörjning inom de gröna näringarna, säger Sofia Falkman, marknadschef på Dalslands Sparbank.
Hushållningssällskapet Västra ser fram emot att tillsammans med Dalslands Sparbank etablera en metod som bygger kunskap, väcker engagemang och stärker kopplingen mellan barn och landsbygdens verklighet. Målsättningen är att Skolan på Gården ska bli en återkommande och självklar del av undervisningen kring hållbarhet och matproduktion.
Källa: Hushållningssällskapet