Den 6 juni bjuder James och Emma Mushi in till betessläpp på sin gård i Röbäck, strax utanför Umeå. Evenemanget har blivit ett av Norrmejeriers mest välbesökta, och på nationaldagen väntas uppemot 5000 besökare som vill fira in sommaren tillsammans med glada kor, färska bullar och mjölk från Norrland.
– Vi räknar med minst 4000, men blir det fint väder blir det säkert över 5000, säger James Mushi. Det är roligt att så många vill komma hit. Många har aldrig varit på en mjölkgård – här får de se var mjölken faktiskt kommer ifrån.
Det är första gången som James och Emma Mushi är värdar för betessläppet på gården i Röbäck. Vid årsskiftet tog de över gården från Emmas föräldrar. Att betessläppet blivit så populärt just i Röbäck beror dels på gårdens centrala läge nära Umeå, dels på det stora intresset för djur, mat och lantbruk. Under dagen bjuds det på gemenskap, samtal om vardagen som bonde – och förstås själva höjdpunkten: när korna rusar ut i vårgrönskan.
– Det bästa är att träffa alla människor. Och barnen ställer ofta väldigt kluriga frågor – som varför mjölken är vit när kon bara äter grönt gräs. Det hade jag faktiskt inget riktigt svar på, skrattar James.
Norrmejerier delar traditionsenligt ut mjölk och bullar till besökarna. För många har betessläppet blivit en återkommande familjetradition. Samtidigt är det ett tillfälle att visa hur viktiga de norrländska mjölkgårdarna är för både livsmedelsförsörjning och biologisk mångfald.
– Vårt mål är att fler ska få upp ögonen för det arbete som sker varje dag på våra gårdar. Det är också fantastiskt att höra barn som efteråt säger att de vill bli bönder när de blir stora. Då vet man att det gjort intryck, säger James.
Gården i Röbäck öppnar kl. 11.00 på torsdagen den 6 juni. Själva utsläppet sker strax efter lunch.
Källa: Norrmejerier