Logo

Instagram

Facebook

Varför är det köttbrist i Sverige?


2025-08-21

Bild: Svenskt kött

Varför är det köttbrist i Sverige, ett land där vi de senaste decennierna kunnat välja och vraka bland matvarorna i butiken? Hur kan hyllorna eka tomma nu? Är det inte bara för butikerna att beställa mer till nästa vecka? Det finns flera orsaker till att vi hamnat här. Exempelvis har vi aldrig haft så få nötkreatur i Sverige som vi har nu.

Vi har aldrig haft så få nötkreatur som idag

Har du sett färre kor i år än du gjorde för 10 år sen? Ja, korna har faktiskt blivit färre, mycket färre, men minskningen har pågått under lång tid. Sedan 1866 har Jordbruksverket räknat antalet nötkreatur i Sverige och aldrig har de varit så få som nu. De senaste 100 åren har antalet nötkreatur i Sverige mer än halverats.

Förr fanns nötkreatur på nästan alla gårdar och i generationer har de varit en oumbärlig del av jordbruket. Nötkreaturen var både viktiga som arbetskraft och för att kunna producera mat året runt. Idag drivs de flesta gårdar i Sverige fortfarande familje-jordbruk som internationellt sett är små, både till ytan och antalet djur.

Att dessa gårdar fortsätter att drivas vidare är viktigt av många anledningar. De förser befolkningen med mat året om. När vi behåller produktionen i Sverige ökar chansen att vi har tillgång till mat även vid kris eller krig. Våra betande djur håller dessutom de svenska landskapen öppna och bidrar till den biologiska mångfalden.

Sverige har bra förutsättningar för köttproduktion

I hela Sverige har vi bra förutsättningar för köttproduktion – även i områden där vi inte kan odla annat. Svenska bönder ligger också långt fram i arbetet med både djurskydd och hänsyn till miljön, något som går förlorat när gårdar minskar produktionen och ersätts med import.

Men för att kunna driva gårdarna vidare behöver det vara lönsamt. Här kan du göra skillnad – genom att fortsätta välja svenskt kött.

Varför är det köttbrist just nu?

Dyrare att vara bonde. Corona-pandemin, kriget i Ukraina och räntehöjningar har inte bara påverkat folks privatekonomi, det har också gjort att det kostar mer att driva lantbruk.

Dålig tillgång på foder tidigare år. De dåliga foderåren 2018 och 2023 ledde till att fler bönder skickade kor och tackor, som annars skulle föda kalvar och lamm, till slakt eftersom det inte fanns tillräckligt med mat för dem över vintern. Kortsiktigt gick därför tillgången på kött upp efter dessa dåliga växtodlingsår. På längre sikt har dock tillgången minskat och det är först nu som vi kan se effekten av att vi har färre kor och tackor i landet. Det föds helt enkelt alldeles för få kalvar. Det tar minst 3–4 år från tanke till att det finns mer kött i kyldisken. En ko ska bli dräktig, kalven ska födas och kalven ska växa upp och bli stor innan den går till slakt.

Osäker framtid och inga långsiktiga spelregler. Att utöka sin produktion, bygga nytt eller ta över en gård involverar ofta mycket pengar. Som i alla företag behöver man kunna se en lönsamhet framöver för att våga satsa. En osäker framtid gör det svårare att ta det steget.

Minskad produktion. Ovan nämnda orsaker är några anledningar till att antalet nötkreatur i Sverige har minskat och därmed också tillgången på kött. Det är heller inte bara i Sverige som volymerna minskat, den här situationen råder i nästan hela EU men också i många av de länder som annars exporterar till Sverige.

Stark efterfrågan på det svenska. Det är väldigt tydligt att många vill välja det svenska köttet och ser alla mervärden som kommer med det svenska.

Bra år 2025 ger framtidstro. Våren och sommaren har gett bra med foder och skördarna på åkrarna ser generellt bra ut. Det är en bra grund. Därtill har många slakterier ökat betalningen för köttet till bonden, vilket förhoppningsvis kan göra att fler satsar på att hålla fler nötkreatur.

Men det kommer ta tid. Det föds idag fortsatt färre kalvar än tidigare även om det nu finns en svag ökning. Fler kor behöver bära fler kalvar för att volymerna av kött ska öka. Som konsument kan du därför räkna med att det kommer att vara ett underskott under ett par år till framöver även om bristen kommer att minska.

Vad kan du göra?

När du som konsument handlar mat i butiken eller äter ute är det viktigt att förstå att de val vi gör får konsekvenser. Om vi slutar välja svenskt kött och svensk mat idag kommer det inte heller finnas i framtiden.

Tips på vad du kan göra själv

  • Fortsätt välja svenskt kött! För att fler bönder ska våga och vilja satsa och öka sin produktion behöver signalerna vara tydliga från marknaden. Det bästa och viktigaste just nu är att svenska konsumenter fortsätter att välja det svenska köttet.
  • Testa nya detaljer. Om det kött du tänkt köpa inte finns så finns det ofta alternativ – vi kan hjälpa dig att hitta dem.
  • Om det inte finns svenskt nötkött kan du byta till svenskt griskött. Vi har inte brist på svensk gris så här finns både volymer och kvalitén! Väljer du svenskt griskött så fortsätter du att stötta svenska djurproducenter.
Källa: Svenskt Kött

Skriv ut





Johanna Hoff blir ny VD för Svensk Köttrasprövning AB

Johanna Hoff har utsetts till ny VD för Svensk Köttrasprövning AB och får...

Läs mer
Tilde Lindbäck, 25 år från Umeå, har fått Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbottens ungdomsstipendium ”Grön Framtid” och belönas med 25 000 kr

Agronomen Tilde från Umeå fick grönt ungdomsstipendium

Tilde Lindbäck, 25 år från Umeå, har fått Hushållningssä...

Läs mer


Varför är det köttbrist i Sverige?

Varför är det köttbrist i Sverige, ett land där vi de senaste decennierna...

Läs mer


Matjas gård i Hedesunda utsedd till Årets nötköttsföretagare i Gävleborg

Till Årets nötköttsföretagare i Gävleborg 2025 har utsetts Matjas gå...

Läs mer


Lantmännen kommenterar skördeläget 2025: God skörd att vänta – men lantbrukarnas lönsamhet utmanas

Aldrig förr har så stor mängd spannmål tagits emot på så kort tid...

Läs mer


Gården i centrum – unikt samarbete för framtidens jordbruk

Jordbrukssektorn står för en tredjedel av klimatpåverkan i Kristianstads kommun....

Läs mer


God skörd öppnar upp för svenska beredskapslager

Jordbruksverket har idag presenterat en skördeprognos som förutspår en totalskö...

Läs mer


Steglinge Gård väljer Weland - "svensktillverkat är ett stort plus"

Steglinge Gård är ett lantbruk som började odla grönsaker i mindre skala redan...

Läs mer
Genrebild mobilmast

Mobiltäckningens betydelse för det moderna lantbruket- PTS besöker Värmland

Hur påverkar bristande mobiltäckning lantbruket? Den 15 augusti besöker Post- och...

Läs mer

Ägare till avslöjad gård åtalas


Förra året dokumenterade Djurrättsalliansen en gård i Hälsingland dä...

Läs mer


Seminarium: Smittskyddet som gemensam uppgift – One Health i praktiken

Smittsamma sjukdomar som sprids mellan djur och med människan utgör kärnan i det som...

Läs mer


Fältdag på Öjebyn Agro Park 2025: Hampa kan bli strömedel i norr

Den 13 augusti anordnas årets Fältdag på Öjebyn Agro Park – en...

Läs mer


Nu ska maten från jord till bord - Årets skörd närmar sig i Mälardalen

Årets skörd närmar sig snabbt. Snart kommer Mälardalens bönder ge sig ut...

Läs mer
Anna Samuelsson, vice styrelseordförande Växa

Långsiktig satsning för att stärka den svenska och europeiska avelsvärderingen

Växas styrelse har beslutat att EBE ska skapas för långsiktigt ökad...

Läs mer


LRF starkt kritiska till EUs långtidsbudget - kan slå hårt mot svenska matpriser

EU-kommissionen har idag presenterat sitt förslag till långtidsbudget.  Trots att...

Läs mer


CLAAS förnyar DISCO CONTOUR-serien med flera nyheter

CLAAS införlivar nu erfarenheterna från mer än 250 000 CLAAS-slåttermaskiner...

Läs mer


CLAAS teleskoplastare kombinerar hög lastkapacitet med 8 meters lyfthöjd

Med den nya SCORPION 848 med VARIPOWER PLUS-drivning och 156 hk fyller CLAAS luckan mellan...

Läs mer


Skolan på Gården – Hushållningssällskapet Västra och Dalslands Sparbank i gemensam satsning för barns lärande om lantbruk

Hushållningssällskapet Västra inleder ett samarbete med Dalslands Sparbank för...

Läs mer


Lantmännens skördeprognos 2025: 5,5 miljoner ton spannmål

Årets spannmålsskörd förväntas bli 5,5 miljoner ton spannmål,...

Läs mer


Niklas Lindberg ny chef för Lantmännens division Energi

Niklas Lindberg, nuvarande chef för Lantmännens division Swecon, har utsetts till ny chef...

Läs mer


Brunnby Lantbrukardagar 2025: Större än någonsin med nordiskt toppmöte och ministertal

Brunnby Lantbrukardagar växer. Den 2–3 juli välkomnas besökare till ett mä...

Läs mer
Behovet av arbetstid varierar med årstiderna inom lantbruket och vi är därför nöjda med att avtalet nu ger möjlighet till längre schemaperioder, säger Anna Vargö förhandlingschef Gröna arbetsgivare

Nytt avtal för svenskt lantbruk

Gröna arbetsgivare har tecknat nytt avtal för Sveriges lantbruk med...

Läs mer
 Genrebild 

Från två tjurkalvar och en pojkdröm – till Hallands bästa nötköttsproducent

Med två tjurkalvar som start och en pojkdröm i sikte har Erling Bengtsson byggt upp en...

Läs mer
Betande kossor ska hålla sommarens nedfarter öppnar och samtidigt bidra till biologisk mångfald.

Kossor får sommarjobb i Järvsöbacken

Järvsöbacken har ett gäng fyrbenta ko-llegor i sommar. Ett nytt hå...

Läs mer


Lantmännens Forskningsstiftelse utlyser 25 miljoner kronor för framtidens hållbara jordbruk och livsmedelssystem

Årets utlysning från Lantmännens Forskningsstiftelse öppnas idag, torsdagen...

Läs mer


Borgeby Fältdagar drar igång – i år med fokus på marken

Idag öppnar årets upplaga av Borgeby Fältdagar, en av Sveriges största mö...

Läs mer


Scan Sverige i Almedalen 2025 – för svensk livsmedelsförsörjning, framtidens kostvanor och mer svenskt kött på våra tallrikar

Scan Sverige är i Almedalen för att lyfta avgörande frågor om svensk...

Läs mer


Staten stryper den gårdsnära forskningen

Perioder av extrem torka eller onormala nederbördsmängder, blir allt vanligare och leder...

Läs mer



Mest lästa
Höger 1

Kingspan / BAGA


Stallmastaren / MSD
Laxå Pellets

Clarktracks Nordchain
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se