På Matjas gård bedrivs huvudsak dikoproduktion men de har också värphöns. Gården är självförsörjande på allt vallfoder och de odlar egen spannmål. Michael och Elisabet startade med köttproduktion i samband med att man lade ner mjölkproduktion. De har också en liten gårdsbutik där de säljer egna produkter men också varor från andra producenter.
– Det är väldigt stort, tycker jag. Det är ingenting man går och tänker på i vardagen. Det är stort och hedrande, säger Michael Eriksson om priset.
Priset delades ut av Lotta Zetterlund, ordförande LRF Gävleborg.
– I år har vi fått dela ut priset här i Hedesunda till någon som satsar på bra kött produktion och utvecklar sin kött produktion på ett miljömedvetet sätt, säger Lotta Zetterlund om årets pristagare.
Motiveringen lyder: ”Med utgångspunkt i gårdens förutsättningar och ett miljömedvetet arbetssätt har Matjas gård skapat en KRAV-produktion där djurhälsa och välmående står i centrum.”
Priset Årets nötköttsföretagare är ett sätt för LRF att uppmärksamma nötköttsuppfödare runt om i Sverige som arbetar intensivt med att förbättra sin produktion med ökad djurhälsa och djurvälfärd. Priset har delats ut sen 2004.
Källa: LRF