Logo

Instagram

Facebook

Så fungerar bedömningar och beredningar


2025-09-15

Bild: Juliana Fälldin / Stiftelsen Lantbruksforskning

När en utlysning stänger för ansökningar tar beredning och bedömning vid. Ett välstrukturerat arbete som involverar många nationella, men även internationella experter inom lantbruk och forskning.

Stiftelsen Lantbruksforskning är beroende av kunskapen hos ett stort antal forskare, lantbrukare, representanter för näringen och rådgivare för att bevilja medel till forskningsprojekt. I år uppgår antalet experter inom olika fokusområden till 48 stycken i den öppna utlysningen, samt 12 stycken i fältförsöken Sverigeförsökens branschråd.

Ledamöterna i de olika grupperna anlitas på tre år i taget under max sex år. Branschledamöterna föreslås av antingen kansli eller styrelse och beslutas av styrelsen. Vetenskapliga bedömare föreslås av forskningssekreterarna och beslutas av forskningschefen.

Beredningsprocessen

Stiftelsens beredningsprocess är utformad för att säkerställa att varje ansökan både tillgodoser branschens behov och håller en hög vetenskaplig kvalitet. Därför anlitas bedömningsledamöter som antingen är aktiva lantbrukare eller arbetar inom något av näringens företag, företrädesvis någon av Stiftelsen Lantbruksforsknings insamlande organisationer. Den vetenskapliga kvaliteten i ansökningarna bedöms av högt meriterade svenska och internationella forskare.

I stiftelsens årliga öppna utlysning söker forskarna medel inom något av de två fokusområdena “Livsmedel” och “Klimat och miljö”. Livsmedelsansökningarna delas upp i vegetabilier och animalier för att beredningsgrupperna ska ha rätt kompetens.

Varje ansökan har fyra bedömare, en huvudgranskare och tre bigranskare. De läser alla igenom ansökningarna noggrant, bedömer efter fastställda kriterier och ger ett betyg. Därefter får hela fokusområdets grupp läsa alla ansökningar inför det gemensamma bedömningsmötet där beslut fattas om respektive ansökan.

Årliga öppna utlysningen – en tvåstegsprocess

Ansöknings- och bedömningsprocessen i den öppna utlysningen sker i två steg.

Steg 1: Idéskiss

I Steg 1 skickar forskarna in en ansökan som är en idéskiss med rambudget. Den bedöms av en grupp ledamöter som representerar svenskt lantbruk. Här bedöms relevansen och nyttan för näringen i projekten och hur det ska kommuniceras tillbaka till branschen. Branschrepresentanterna väljer ut ett givet antal ansökningar, utifrån utlysningens budget, och dessa får sedan komma in med en fullskalig ansökan med vetenskapligt upplägg och fullständig budget.

Steg 2: Fullskalig ansökan

Fullskaliga ansökningar bedöms i en beredningsgrupp bestående av några ledamöter från branschen som också gjorde bedömningen i Steg 1, samt en grupp forskare från länder runt om i Europa. För att produktionsmässiga förhållanden ska vara jämförbara så finns viss tyngdpunkt på forskare från nordiska grannländer och norra delen av kontinenten, men även sydeuropeiska forskare förekommer i de fall dessa är lämpade. I steg två bedöms den vetenskapliga kvalitén utifrån hypotes, frågeställning, metod och genomförande samt vilken kompetens som finns i forskningsgruppen.

Beslut om beviljande

Beredningsgruppen i Steg 2 väljer ut de bästa ansökningarna och lämnar dessa som förslag till beviljande till Stiftelsen Lantbruksforsknings styrelse, som fattar beslut om beviljande.

Riktade utlysningar har kortare beslutsprocess

Stiftelsen Lantbruksforskning utlyser även medel i så kallade riktade utlysningar. Där kan en mer specifik inriktning anges, samt särskilda villkor eller krav om kansliet och styrelsen anser det lämpligt.

I en riktad utlysning bedöms enbart fullskaliga ansökningar och beredningsgruppen består av både branschrepresentanter och vetenskapliga bedömare – här sker alltså ansöknings- och bedömningsprocessen i ett steg.

Beredningsgrupperna i riktade utlysningar sätts ihop utifrån utlysningens inriktning och anlitas för den enskilda utlysningens bedömning.

Fältförsöken Sverigeförsökens branschråd

Branschrådet för Sverigeförsöken ansvarar för att bedöma framtida behov, beredning och uppföljning av fältförsöksprogrammet. Branschrådets förslag utgör underlag för stiftelsens beslut. I Sverigeförsökens branschråd sitter personer från branschen och akademin, i dagsläget 12 personer.

Källa: Stiftelsen Lantbruksforskning


Skriv ut





Meeting Skog & Lantbruk – framtidens gröna kompetens samlas i Kalmar

Den 19–20 september förvandlas Naturbruksgymnasiet Kalmar till en spännande,...

Läs mer


Jim Bostig ny Key Account Manager inom lantbruk och entreprenad

Abkati välkomnar Jim Bostig som ny Key Account Manager med fokus på lantbruk och...

Läs mer


Så fungerar bedömningar och beredningar

När en utlysning stänger för ansökningar tar beredning och bedömning vid....

Läs mer


Kavli först med Arlas gårdsdata i klimatrapportering

Mjölkbönderna inom Arla har mätt klimatavtrycket på sina gårdar sedan...

Läs mer


Lantbruksforskningsdagen 2025 – här är hela programmet

Under dagen samsas de senaste gårdsnära forskningsresultaten med ett samtal mellan...

Läs mer


Fältrapporten: Höga skördar och låga priser väcker tankar kring utökad lagring

FÄLTRAPPORTEN NR 4 2025 Höga spannmålsskördar i kombination med låga...

Läs mer


Ny tv-serie lyfter lantbrukarna – från gårdarnas vardag till Sveriges livsmedelsförsörjning

Snart får Sverige följa med bakom kulisserna på svenska gårdar. Just nu...

Läs mer
För att vi ska kunna öka den svenska livsmedelsproduktionen krävs att staten investerar i hela landet. En omfördelning av befintliga resurser till norra Sverige är en del av lösningen – men inte hela, säger Palle Borgström, LRF:s förbundsordförande.

LRF välkomnar förstärkt investeringsstöd till lantbrukare i norra Sverige

LRF ser positivt på regeringens besked om att förstärka investeringsstödet...

Läs mer
Bakom varje mjölkpaket, brödlimpa, köttbit och morot finns en svensk bonde som också måste få ekonomin att gå ihop. Hushållen och bonden sitter i samma båt”. Säger Palle Borgström, förbundsordförande på Lantbrukarnas Riksförbund

Sänkt matmoms visar på att hushållen och bonden sitter i samma båt

Regeringen presenterade idag budgetnyheten att den svenska matmomsen halveras från 12 till 6...

Läs mer


God skörd för Skånes lantbrukare

Skånes lantbrukare har nu tagit hem en stor del av årets skörd. Samtidigt som det...

Läs mer
Carl-Fredrik Isaksson, lantbrukare, Östergötland, skörd

God skörd för Östergötlands lantbrukare

Östergötlands lantbrukare har nu tagit hem en stor del av årets skörd. Det har...

Läs mer


NY FORSKNING: Ny teknik kan ge vikt på mjölkkor direkt i mobilen – utan våg

Att regelbundet ha koll på mjölkkors vikt och kroppsstorlek är avgörande...

Läs mer


DSV välkomnar Lantmännen Biorefineries till logistikcentret i Norrköping

Från Q2 2025 välkomnar vi Lantmännen Biorefineries till logistikcentret i...

Läs mer
Mjölkpriset till Arlabönderna sänks i september, men ligger fortsatt på historiskt höga nivåer.

Mjölkpriset till bönderna sänks i september

Efter drygt två år med stigande och stabila mjölkpriser till bönderna sä...

Läs mer


DLG-koncernen fortsätter sin transformation efter ett övergångsår

Utmaningar med Enorm Biofactory och en pressad spannmålsmarknad påverkade resultatet...

Läs mer


6000 besökare väntas till Strands Gård när länets största utomhusmässa kommer på besök

På lördag, den 30 augusti, öppnar Landsbygdens Sommarmöte på Strands...

Läs mer


Norrmejerier stänger Luleå mejeri med öppet hus 4 september

Norrmejerier är i slutfasen av avvecklingen av Luleå mejeri. Produktion av fil och...

Läs mer


Teknik och växtskydd i fokus på Potatis- & Hortofältdagen 2025

Den 3 september samlas odlare, forskare och branschaktörer på Potatis- & Hortofä...

Läs mer


Johanna Hoff blir ny VD för Svensk Köttrasprövning AB

Johanna Hoff har utsetts till ny VD för Svensk Köttrasprövning AB och får...

Läs mer
Tilde Lindbäck, 25 år från Umeå, har fått Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbottens ungdomsstipendium ”Grön Framtid” och belönas med 25 000 kr

Agronomen Tilde från Umeå fick grönt ungdomsstipendium

Tilde Lindbäck, 25 år från Umeå, har fått Hushållningssä...

Läs mer


Varför är det köttbrist i Sverige?

Varför är det köttbrist i Sverige, ett land där vi de senaste decennierna...

Läs mer


Matjas gård i Hedesunda utsedd till Årets nötköttsföretagare i Gävleborg

Till Årets nötköttsföretagare i Gävleborg 2025 har utsetts Matjas gå...

Läs mer


Lantmännen kommenterar skördeläget 2025: God skörd att vänta – men lantbrukarnas lönsamhet utmanas

Aldrig förr har så stor mängd spannmål tagits emot på så kort tid...

Läs mer


Gården i centrum – unikt samarbete för framtidens jordbruk

Jordbrukssektorn står för en tredjedel av klimatpåverkan i Kristianstads kommun....

Läs mer


God skörd öppnar upp för svenska beredskapslager

Jordbruksverket har idag presenterat en skördeprognos som förutspår en totalskö...

Läs mer


Steglinge Gård väljer Weland - "svensktillverkat är ett stort plus"

Steglinge Gård är ett lantbruk som började odla grönsaker i mindre skala redan...

Läs mer
Genrebild mobilmast

Mobiltäckningens betydelse för det moderna lantbruket- PTS besöker Värmland

Hur påverkar bristande mobiltäckning lantbruket? Den 15 augusti besöker Post- och...

Läs mer

Ägare till avslöjad gård åtalas


Förra året dokumenterade Djurrättsalliansen en gård i Hälsingland dä...

Läs mer



Mest lästa
Höger 1

Kingspan / BAGA

Laxå Pellets

Clarktracks Nordchain
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se