”För att säkerställa en livskraftig livsmedelsproduktion i Sverige måste ersättningen för de kostnader som kommer med att Sveriges bönder producerar bättre mat till de svenska hushållens tallrikar vara konkurrenskraftig. Priset till bonden får inte minska.” Säger Palle Borgström, förbundsordförande på Lantbrukarnas Riksförbund.
Förändringen ska träda i kraft från och med 1 april nästa år och gälla fram till 1 januari 2028. För 2026 beräknas kostnaden i statsbudgeten bli 16 miljarder kronor.
”Sveriges lantbrukare känner år efter år ett starkt stöd från den svenska hushållen. Att fler konsumenter väljer svenskt i butiken har aldrig varit viktigare".
Säger Palle Borgström, och tillägger:
”För att vi ska kunna möta den ökande efterfrågan på bättre mat från hushållen behöver regeringen fortsätta arbetet med att minska lantbrukets regelbörda och investera i lantbrukets gröna omställning. Annars riskerar vi att den svenska maten försvinner från butikshyllorna, likt den nu rådande köttbristen”.
Källa: LRF