På en köttgård i Jämtland upptäckte länsstyrelsen allvarliga brister i djurhållningen. Vid myndighetens återbesök ansågs 26 djur vara i så dåligt skick att de behövde avlivas. Trots det får lantbrukaren fortsätta hålla djur. Det visar Djurrättsalliansens granskning av fallet.
”Avliva nedanstående djur av djurskyddsskäl. I de fall korna som ska avlivas har kalv som är under 6 månader ska även kalven avlivas, detta gäller samtliga kor nedan:
Ko 1652
ko omärkt svart
ko 1482
ko 534…
ko omärkt svart
ko omärkt röd
kalv 2398
kalv 2393…”
Så fortsätter listan. Totalt 26 kor och kalvar bedömdes så avmagrade att de led på gården i norra Sverige där nötdjur föds upp till köttproduktion. I april i år utfärdade länsstyrelsen ett föreläggande där de beslöt att de avmagrade djuren skulle avlivas. Men trots detta får övriga nötkreatur än så länge fortsätta hållas på gården.
I januari 2025 gjorde länsstyrelsen en rutinkontroll och konstaterade då att det fanns kor som var magra, gödselförorenade och att det var för trångt. Dessutom var ventilationen dålig och vissa djur saknade vatten. Det fanns inga torra och rena liggplatser och utrymmet där kalvar skulle ligga bestod endast av gödsel.
Länsstyrelsen krävde att bristerna skulle åtgärdas och gjorde en ny kontroll två månader senare, i mars 2025. Missförhållandena kvarstod, några brister hade blivit värre och fler hade tillkommit. Gården fick ett föreläggande som rörde samma, grundläggande saker, som att djuren måste få tillräckligt med mat och vatten och att de sjuka djuren måste få vård.
Trots detta hade ingenting hänt vid uppföljningen i april. Länsstyrelsen skriver: ”Djuren visade tecken på apati och nedsatt allmäntillstånd med insjunkna ögon och krum kroppshållning. Flera av dessa kor hade nyligen avvants från upp emot årsgamla kalvar och hade kort därefter fött nya kalvar, det bedöms som omöjligt för dessa kor att klara av att föda kalvarna. Av djurskyddsskäl ska därför dessa djur (…) avlivas omedelbart.”
Länsstyrelsen skriver också att om inga förändringar sker kommer de vara tvungna att vidta ytterligare åtgärder. En sådan kan till exempel vara att utfärda djurförbud.
– Köttindustrin i sig är ett lagligt djurplågeri. Här handlar det även om misskötsel som länsstyrelsen bedömer som uppenbart olaglig. Ändå går de mänskliga intressena först, det ges tid och nya chanser. Alla som stödjer köttindustrin borde vara medvetna om vilket pris djuren betalar för att de ska få sin biff. Vill en inte bidra till att djur utsätts för lidande och död är växtbaserat det bästa alternativet, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.
Källa: Djurrättsalliansen