Lantbruksforskningsdagen 2025 – här är hela programmet
På Lantbruksforskningsdagen den 6 november ses vi på Vreta Kluster tillsammans med tiotalet forskare som presenterar sina resultat av forskning som bedrivs med medel från svenska lantbrukare. Det är ett brett urval av ämnen som kan intressera många.
– Efter fjolårets succé för Lantbruksforskningsdagen i Västergötland är vi glada att kunna följa upp med ett samarbete i Östergötland. Det kommer bli en härlig dag om den senaste behovsstyrda forskningen för hela det svenska lantbruket. Vi hoppas på ett stort deltagande och givande samtal om dagens ämnen, men även framtida behov, säger Mathilda Hollertz, vd på Stiftelsen Lantbruksforskning.
Samarrangemang med Vreta kluster
Dagen som är ett samarbete mellan Stiftelsen Lantbruksforskning och Vreta Kluster utanför Linköping är helt kostnadsfritt och vänder sig till dig som är lantbrukare, student, rådgivare eller bara intresserad av forskningsresultat. Vi bjuder på lunch och fika. Digital medverkan är möjlig för den som önskar. Utebliven avanmälan faktureras med 500 kr.
Varmt välkommen till en heldag där forskare, lantbrukare, rådgivare och andra verksamma inom näringen kan mötas kring den tillämpade forskningen!
Praktisk information
- –> ANMÄL DIG HÄR
- När? Torsdag den 6 november 2025 09:15–15:30
- Var? Lokal Slätten, Vreta Kluster, Klustervägen 11, Vreta Kloster, Östergötland
- Anmäl dig senast 29 oktober. Det finns också möjlighet att vara med digitalt.
- Vid frågor kontakta jenny.elsmark@lantbruksforskning.se, 070-247 71 78
Program
Moderator: Mattias Norrby, forskningschef, Stiftelsen Lantbruksforskning
09.15-09.45 Kaffe, smörgås och registrering
09.45 - 09.50 Välkommen!
09.50-10.00 SVERIGEFÖRSÖKEN – nationella fältförsök, Ola Hallin och Ulrika Dyrlund Martinsson, Hushållningssällskapet
Forskningspresentationer, frågor och samtal – Livsmedel vegetabilier
10.00-10.25 Fosfor i matjord och alv i långliggande försök – ett underlag för uppdaterad rådgivning, Sabina Braun, SLU
10.25-10.45 Ny teknik och regional strategi för recirkulering av växtnäring i stallgödsel, Helena Aronsson, SLU
10.45-10.55 Bensträckare
10.55-11.20 Samodling för mer hållbar rapsodling, Chloë Raderschall, SLU
11.20-11.45 Åtgärder i jordbruksdiken i Sverige: utvärdering av ekologisk och kemisk status och vattenkvalitet på avrinningområdesnivå i nuvarande och framtida klimat, Magdalena Bieroza, SLU
Forskningsdialogen
11.45-12.15 Framtidens samverkan mellan djuruppfödning och växtodling, Sigrid Agenäs, SLU och Peter Borring, lantbrukare
12.15-13.00 Lunch
Forskningspresentationer, frågor och samtal – Livsmedel animalier, samt Klimat och Miljö
13.00-13.25 Alternativt grovfoder i mjölkproduktionen samt i nöt- och lammköttproduktionen i ett förändrat klimat, Kajsa Lätt, SLU
13.25-13.50 Vägen mot klimatneutral och miljösmart nöt- och lammproduktion – uppdaterade miljöavtryck och kvantifierade förbättringsåtgärder, Danira Behaderovic, RISE
13.50-14.15 Mindre mjölkkobesättningars roll i en hållbar och robust svensk livsmedelsförsörjning, Lisa Ekman, SLU och VÄXA
14.15-14.30 Fika
14.30-14.55 Utveckling av bästa praxis inom svensk klövvård, Frida Åkerström, VÄXA och Evgenij Telezhenko, SLU
14.55-15.20 Lågt smittryck – en förutsättning för friska grisar och låg antibiotikaanvändning, Lisa Dahlin, SLU
15.20- 15.30 Avslutning, sammanfattning
Källa: Stiftelsen Lantbruksforskning