Lantmännen kommenterar Livsmedelsstrategin 2.0
– Det är mycket positivt att politiken lyssnat på branschens utmaningar och behov – och har sett potentialen. Vi delar synen på vikten av tydliga och mätbara mål, där ambitionen att öka produktionen i primärled är särskilt glädjande, säger Per Arfvidsson, vice vd Lantmännen.
– Med verksamheter i hela kedjan från jord till bord, har Lantmännen stora möjligheter att göra skillnad. Vi är beredda att göra det vi kan för att göra strategin till verklighet, och jag både hoppas och tror att fler delar den ambitionen. Det är nu mycket viktigt att myndigheterna, framför allt Jordbruksverket, arbetar skyndsamt med de utvecklingsuppdrag de fått i livsmedelsstrategin, säger Per Arfvidsson.
Lantmännen ser fem punkter som extra viktiga i nya livsmedelsstrategin.
– Kraftigt ökad livsmedelsproduktion för både inhemsk konsumtion och export
– Accelererad uppbyggnad av beredskaps- och försörjningsförmågan
– Livsmedelskvalitet och gastronomi i världsklass
– Klimatanpassning och vattenfrågan i jordbruket
– Substantiellt förstärkt resurssättning kring forskning och innovation
Vidare behöver staten undanröja handelshinder, förenkla regelverk och skapa förutsättningar för att aktörer inom livsmedelskedjan ska få mer betalt för de mervärden som de skapar, enligt Lantmännen.
Export är vägen till större lönsamhet och fler jobb
Den svenska livsmedelssektorn visar ett årligt handelsunderskott om cirka 80 miljarder kronor och placerar Sverige i botten vid en europeisk jämförelse. Danmark har en livsmedelsexport som är tre gånger så stor som den svenska, exempelvis.
– Export är nyckeln till tillväxt och ökad lönsamhet för livsmedelskedjans aktörer. Därtill är livsmedelsexport det kostnadseffektivaste sättet att skapa beredskapskapacitet. Vi har ett lantbruk och livsmedelsproduktion i världsklass – förstår och utnyttjar vi det finns alla möjligheter att växa och öka vår livsmedelsexport. Det är glädjande att nya livsmedelsstrategin delar denna bild, säger Per Arfvidsson.
Tillväxtinitiativ skapar skatteintäkter på många nivåer. Ett exempel är Tillväxtbolaget som erbjuder investeringslån för lantbruksföretag vilket i sin tur skapar nya jobb inom primärproduktionen.
– Sammanfattningsvis visar strategin stora ambitioner för livsmedelssektorn – en positiv och viktig signal till såväl branschen som Sverige som nation. Det är nu av största vikt att regeringen tar strategin vidare till konkreta åtgärder som märks på gårdarna och i livsmedelsindustrin samt att övriga partier också ställer sig bakom strategin. Vi har haft en kontinuerlig dialog med såväl politiker som branschaktörer inför den nya livsmedelsstrategin. Och dialogen fortsätter, vår dörr är alltid öppen, avslutar Per Arfvidsson.
Mer från Lantmännen relaterat till livsmedelsstrategin
– Livsmedelsföretagen uppmärksammar livsmedelsberedskapen – Lantmännen i expertpanel och rapport (mars, 2025)
– Endast 37 procent känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris enligt undersökning (november, 2024)
– Lantmännen kommenterar regeringens satsning på civila försvaret (september, 2024)
– Lantmännen i SvD: ”Vi kan inte räkna med tur med vädret” (augusti, 2024)
– Lantmännen och Arla i DI: ”Politiken saknar strategi för livsmedelsberedskap och grön omställning – sluta utreda och börja agera” (juni, 2024)
– Lantmännen, Arla, LRF och Hushållningssällskapet i SvD: Svensk mat behövs för bättre beredskap (februari, 2024)
– Lantmännen kommenterar utredningen om Sveriges livsmedelsberedskap (februari, 2024)
– Ökad beredskap ger bättre hållbarhet i livsmedelsvärdekedjan (februari, 2024)
– Lantmännens och LRF:s rapport om klimatanpassning: Kostnader för jordbrukets gröna omställning (2023)
Källa: Lantmännen