Nya siffror visar Sveriges försörjningsförmåga
Svensk marknadsandel 2023
- Den svenska försörjningsförmågan var under 2023 stabil för griskött och lammkött medan den ökade något för nötkött och minskade för matfågel.
- Under 2023 slaktades en stor mängd värphöns på grund av salmonellautbrott. Det ledde till att försörjningsförmågan för ägg sjönk till 95 procent.
- Inom mejerisektorn är bilden splittrad. Räknat i mjölkekvivalenter är försörjningsförmågan 75 procent.
- Bland mejerivarorna är ost den kategori som minskat mest över tid och är nu nere på en svensk marknadsandel om 39 procent.
- Spannmål och socker uppvisar en lägre försörjningsförmåga 2023 på grund av lägre skördar.
- För potatis ökade försörjningsförmågan, främst beroende på lägre utrikeshandel.
- Morötter är fortsatt den produkt inom sektorn för frukt och grönsaker som har högst försörjningsförmåga, närmare 100 procent.
- Försörjningsförmågan för lök har visat en positiv utveckling under den senaste tioårsperioden.
Svensk marknadsandel
Sedan 2016 har Jordbruksverket sammanställt och presenterat uppgifter om svensk marknadsandel för kött, spannmål, mejeri, potatis, socker, frukt och grönt samt ägg.
Jordbruksverket har valt att kalla detta mått svensk marknadsandel, eftersom det visar hur stor del av den totala förbrukningen (produktion plus import minus export) som produceras i Sverige. Andelen tar med andra ord hänsyn till handelsutvecklingen, men säger inget om hur stor exporten eller importen är.
När den svenska marknadsandelen överstiger 100 procent visar det att handelsbalansen är positiv, medan handelsbalansen är negativ om den svenska marknadsandelen understiger 100 procent.
Det bör noteras att denna beräkning har brister, bland annat kan inte beräkningarna göras på exakt samma sätt för alla produkter då sifferuppgifter saknas för vissa produkter. Här kan du läsa mer. Siffrorna för 2024 kommer att uppdateras när de finns tillgängliga från Jordbruksverket.
Försörjningsförmåga allt viktigare
Att stötta svenska bönder, låg antibiotikaanvändning inom djurhållningen och kortare transporter har länge legat på topp som viktiga anledningar till att välja svenskt. På senare år har intresset för Sveriges försörjningsförmåga ökat. 7 av 10 uppger att de väljer svenskproducerad mat och dryck för att man tycker det är viktigt att bidra till Sveriges försörjningsförmåga (Attitydundersökning, Svenskmärkning, 2024).
Om allt fler väljer svenskproducerat kan vi stärka den svenska försörjningsförmågan. Från Sverige-märket finns för att göra det enkelt att hitta svenska råvaror, livsmedel och växter. Titta efter märket när du handlar i butiken så vet du att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Hela regelverket hittar du här