Ny forskning om produktion och konsumtion av mjölk


2024-02-13

Bild: Stiftelsen Lantbruksforskning

Nya resultat visar bland annat att näringstäthet är en lämplig indikator i livscykelanalyser, gårdar med idisslare bidrar med ekosystemtjänster, vidare att mjölkgårdar har högre kolinlagring i jordarna än andra driftsinriktningar och fodereffektivitet är ett säkrare mått för att minska klimatpåverkan än metanutsläpp vid avel på mjölkkor.

Under fyra år har programmet "Hållbar produktion och konsumtion av mjölk" pågått i ett samarbete mellan SLU, Chalmers och RISE. Forskningsprojekten startade under 2019 och pågick till december 2023. Hela programmet är en stor satsning som finansierats av Stiftelsen Lantbruksforskning.

– Grundsyftet var att skapa förutsättningar och genera ny kunskap för en mer lönsam och hållbar mjölkproduktion i Sverige. Det har varit mycket givande att följa programmets utveckling och resultaten är helt klart till nytta för lantbrukarna, säger Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning.

Nu presenteras forskningsresultaten i en rapport, med ett sammanfattande resultat att mjölkproduktion med olika produktionsinriktningar, spridd i hela Sverige är en nödvändig insats för att säkra svensk matförsörjning och biologisk mångfald.

– Jag vill å SLU:s och våra samarbetsorganisationer, RISE och Chalmers vägnar rikta ett stort tack till Stiftelsen Lantbruksforskning, som gjorde denna storsatsning på hållbar mjölkproduktion möjlig. Jag är övertygad om att resultaten kommer att gagna svensk mjölkproduktion, säger Margareta Emanuelson, universitetslektor på SLU och koordinator för projektet.

Några av de viktigaste resultaten från forskningsprogrammet

Forskningsprojekten i programmet

Källa: Stiftelsen Lantbruksforskning