Ny forskning om produktion och konsumtion av mjölk
– Grundsyftet var att skapa förutsättningar och genera ny kunskap för en mer lönsam och hållbar mjölkproduktion i Sverige. Det har varit mycket givande att följa programmets utveckling och resultaten är helt klart till nytta för lantbrukarna, säger Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning.
Nu presenteras forskningsresultaten i en rapport, med ett sammanfattande resultat att mjölkproduktion med olika produktionsinriktningar, spridd i hela Sverige är en nödvändig insats för att säkra svensk matförsörjning och biologisk mångfald.
– Jag vill å SLU:s och våra samarbetsorganisationer, RISE och Chalmers vägnar rikta ett stort tack till Stiftelsen Lantbruksforskning, som gjorde denna storsatsning på hållbar mjölkproduktion möjlig. Jag är övertygad om att resultaten kommer att gagna svensk mjölkproduktion, säger Margareta Emanuelson, universitetslektor på SLU och koordinator för projektet.
Några av de viktigaste resultaten från forskningsprogrammet
- Kostens näringstäthet är en lämplig indikator för att beskriva matens hälsoeffekter, som till exempel kan inkluderas i en livscykelanalys.
- Baserat på nationella data kunde indikatorer för ekosystemtjänster tas fram. Dessa visar att de varierade landskapen på gårdar med idisslare bidrar med många viktiga ekosystemtjänster.
- Svenska mjölkgårdar har över tid haft högre kolinlagring i sina jordar än andra driftsinriktningar vilket även minskar klimatavtrycket för mjölken väsentligt.
- Mjölkproduktionens hållbarhet, lönsamheten inkluderad, förbättras av att öka kornas medellivslängd med ca ett år jämfört med idag.
- Fodereffektivitet är ett säkrare mått att använda i avelsarbetet än metanutsläpp för att minska klimatpåverkan från mjölkkorna.
- För att kunna beskriva livsmedelssystemets hållbarhet måste livscykelanalysen kombineras med andra modeller för hållbarhetsbedömningar.
- Trenden mot allt större och färre enheter och högre mjölkavkastning per ko ger ökad ekonomisk effektivitet och lägre klimatpåverkan per kg mjölk, men skapar problem för biodiversitet och resiliens. Ny teknik skulle kunna möjliggöra en större variation i hur mjölkproduktionen bedrivs.
- Mjölkproduktion, med olika produktionsinriktningar, spridd i hela Sverige är en nödvändig insats för att säkra svensk matförsörjning och biologisk mångfald, i linje med Nationella Livsmedelsstrategin. En förutsättning är att alla intressenter hjälps åt.
Forskningsprojekten i programmet
- Indikatorer och scenarier för svensk mjölk
- Metoder och rekommendationer för miljöutvärdering av jordbruk och dess livsmedelsproduktion
- Inkludering av nutrition- och hälsoaspekter i livscykelanalyser av livsmedelsprodukter
- Den mångfunktionella mjölkgården: Indikatorer och verktyg för ekosystemtjänster och biodiversitet
- Förbättrad hållbarhet inom mjölkproduktion genom förbättrad fodereffektivitet
- Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar